Wij zijn gesloten

Geschiedenis

Oprichtinggeschiedenis van de Leidse Rechtswinkel

Voorjaar 1970: Nota van de Kommissie Vormingswerk

In het voorjaar van 1970 verscheen een nota van de Kommissie Vormingswerk van de Fakulteit der Rechtsgeleerdheid, waarin de vraag werd besproken of het wenselijk was studenten tijdens hun studie met de praktijk van het rechtsbedrijf kennis te laten maken.

Oprichting van een Juridisch Adviesbureau

Een commissie werd ingesteld om te onderzoeken ‘of en zo ja op welke voorwaarden het aanbeveling zou verdienen bij de Fakulteit der Rechtsgeleerdheid een juridisch adviesbureau op te richten ten behoeve van derden’. Het onderzoek toonde aan dat er grote behoefte bestond aan eenvoudig juridisch advies. De commissie stelde een structuur voor een rechtswinkel voor, met belangrijke uitgangspunten:

  • Kwaliteitsborging: Leden van de wetenschappelijke staf moeten nauw betrokken zijn bij het bureau.
  • Specialisatie: Medewerkers worden ingedeeld in 5 secties om de kwaliteit van de adviezen te bevorderen.
  • Kosteloosheid: Adviezen moeten gratis worden verstrekt, zodat rechtsbijstand voor de minstvermogenden beschikbaar is.
  • Administrate: Een vaste, bezoldigde administrateur wordt aangetrokken om administratieve chaos te voorkomen.
  • Toegangkelijkheid: De rechtswinkel wordt gehuisvest in een niet-universitair gebouw.
  • Samenwerking: Er moet contact worden gehouden met andere hulpverlenende instanties voor doorverwijzing van cliënten.
  • Organisatievorm: Een stichting wordt als meest geschikte organisatievorm beschouwd.

Rapport van 25 mei 1971

Het rapport dat op 25 mei 1971 verscheen, benadrukte een dubbelgerichte benadering: zowel studentgericht als cliëntgericht. Het primaire doel van het Juridisch Adviesbureau (JAB) was de praktische vorming van studenten, maar het bureau richtte zich steeds meer op het bieden van acute rechtsbijstand aan noodlijdenden.

Start van de Leidse Rechtswinkel

Op 25 februari 1972 begon de Leidse Rechtswinkel onder de naam Juridisch Adviesbureau (JAB). Een Algemeen bestuur van 13 leden werd samengesteld, waaronder hoogleraren, een lid van de Hoge Raad, de studentenadvocaat en een vertegenwoordiger van de Leidse bevolking. Uit het Algemeen bestuur werd een Dagelijks bestuur van 3 personen gevormd en een vaste administrateur werd aangesteld.

Vestigingen en Secties

Vanaf het begin kende de rechtswinkel een grote toestroom. De spreekkamers waren gevestigd in het Leids Volkshuis aan de Apothekersdijk en het JAB werd onderverdeeld in 5 secties: Fiskaal, Kontrakten, Wonen, Sociaal recht en Publiekrecht. In 1975 verhuisde het JAB naar de Oude Zeevaartschool aan het Noordeinde en in 1982 naar de Ketelboetersteeg 10. Nieuwe (sub)secties werden toegevoegd, zoals Vrouw & Recht, Vreemdelingenrecht, het Justieel Klachtenbureau en Meldpunt Discriminatie. Het meldpunt verhuisde na twee jaar en ging verder als zelfstandige organisatie. In 1986-1987 werd een afdeling ‘Werken’ toegevoegd, waar sociale uitkeringen werden behandeld.

Culturele en Politieke Achtergrond

In de jaren zeventig en tachtig had de rechtswinkel de uitstraling van een links bolwerk. Medewerkers zagen de rechtswinkel als een politiek instituut, opgericht om de leemte in de rechtshulp aan te tonen en de verdrukten te helpen. Illegaal wildplakken was een veelvoorkomende handeling. Naast ideële medewerkers waren er ook studenten die werkten voor hun persoonlijke ontwikkeling, hoewel deze aanvankelijk met enige argwaan werden bekeken.

Afspraak maken met De Leidse Rechtswinkel

Heeft u een werkgerelateerde vraag, neem dan vandaag nog contact met ons op voor een afspraak.

Bel 071 514 15 16 of kom langs voor een afspraak

Ons team staat klaar om u tijdens ons spreekuur te adviseren!